Het is rokerig, kruidig-zoet en licht aards: de uniseks nichegeur Perris Monte Carlo Vetiver Java doet denken aan de late herfst in de bossen van Java, waar de altijd groene bossen uit de hitte tevoorschijn komen om zich in de warme, tropische regen te storten. Vetiver, het geurige zoete tropische gras waarvan de houtachtig-balsamico nuances in Perris Monte Carlo Vetiver Java doordringen, groeit hier bijzonder overvloedig en is doordrenkt met onvergelijkbaar complexe aroma's. Geurmeester Gian Luca Perris uit Monaco was zo gefascineerd door de houtachtige, aardse nuances van het geneeskrachtige kruid dat hij er in 2021 zijn eigen parfum aan wijdde: Perris Monte Carlo Vetiver Java.
"Ik heb eerder verschillende soorten vetiver geroken, waarvan de smaken zuiver en lineair waren. Maar ik vond de Java vetiver fascinerend," geeft de parfumeur toe. Bloemig-groen en licht bitter, de facetten van Java vetiver zijn bijzonder intens. Gian Luca verdiepte de complexiteit door het te introduceren met frisse Nepalese wilde peper, grapefruit en Calabrische bergmot en het af te ronden met zoete roosgeranium in het hart. Het klassieke bed van amber en muskus verdiept de aromatische nuances van Java vetiver, dat het timbre van Perris Monte Carlo Vetiver Java bepaalt met zijn helende essences die worden gebruikt voor kruidenrituelen.
Gian Luca stelde Perris Monte Carlo Vetiver Java samen voor zijn schatkist van intense geuren rond de kostbaarste ingrediënten van de aarde, de Black Collection. De geuredities zoals Ylang Rose de Taif (2013), Santal du Pacifique (2016), Cacao Azteque (2017) en Vanilla Tahiti (2020) zijn een eerbetoon aan de schatten die de parfumeur ontdekte op bijzonder aromatische locaties.
Gian Luca Perris' geurenbibliotheek is zo fijn bewerkt dat het een beeld van onze planeet zou kunnen doorgeven aan toekomstige generaties. De glanzende, obsidiaankleurige flacons, bedekt met het gouden Perris Monte Carlo eeuwigheidslogo, worden bekroond met een fijn gouden dopje in reliëf. Het bevat een geurverstuiver die de lucht transformeert met slechts een vleugje van de kostbare essentie.
Gian Luca ontwikkelt zijn geuren ook met het oog op duurzaamheid. Zijn vetiver wordt lokaal geteeld in Java en op natuurlijke wijze verwerkt tot geurolie. De constante herbeplanting dient om het eiland te beschermen, omdat de massieve wortels van de vetiver, die tot vijf meter in de grond groeien, bodemerosie voorkomen.
De delicate wortels worden gewassen, gesneden en gedroogd in de zon en door middel van stoomdestillatie omgezet in olie - die zo bloemig en kruidig is dat de parfumeur gefascineerd was door de intense aroma's om de sillage van zijn nobele geur samen te stellen.